vrijdag 13 januari 2012

FWQ in volle glorie

Zojuist buiten, op  verzoek van een aantal van jullie, mijn affe FWQ gefotografeerd, het was een beetje winderig, zo winderig dat direct na de klik het hele wasrek van mijn oma er met mijn quilt vandoor ging. Klein stukje maar hoor, achter de quilt staat een groot bord met parkeer- en ingangaanwijzingen voor de B&B waar hij/zij keurig aan bleef hangen. Enfin, alles is weer opgeruimd, het rek weer de stal in gesleept, de quilt gevouwen en de foto's op de computer.

In de Landleven van deze maanden stond een heel leuk idee; cake en brood in weckpotten. Als je een heel grote kelder vol planken hebt op een boerderij bedenk je dat je je hele boomgaard en moestuin kunt gaan inmaken in potten. Vervolgens struin je stad en land af, verzamelt er z'on 300 en doet daar niets mee. De gemiddelde pot is 2 liter groot, vroeger met 14 kinderen at je wel een potje zelfgeweckte doppers leeg, maar nu met ons gezin is dat veel te groot. Intussen zijn 60 2-literpotten naar de basisschool gegaan, zitten alle halve literpotten vol met jam en appelstroop, zijn de meeste driekwart literpotten gevuld met rabarber en appelmoes en staan er nog een kleine 100 van 1 liter inhoud me aan te kijken. Laat dit nu de maat zijn voor de cake in de fles! Gelijk een reuzevoorraad beslag gemaakt, alle poten een gelijke inhoud gegeven en de hele handel in de AGA gebakken. De ringen in het water gelegd, de klemmen tevoorschijn gehaald en de weckinstructie gelezen. Eigenlijk kipeenvoudig; natte ring om de deksel, deksel op de pot, twee klemmen erop en met zijn zevenen in de braadslede vol water terug in de 100 graden oven van de AGA voor een uurtje. Het ziet er ontzettend leuk uit, is handig om in huis te hebben en hopelijk te eten.  De mannen die hier vergaderden vonden het erg spannens, twee durfden het aan en kochten een pot voor thuis. Volgende maand komen ze weer, ik ben benieuwd....

Ook lijkt me dit een prima grapje om mee te geven in een picknickmand voor 6 personen, wie o wie krijgt hem uit de pot.

11 opmerkingen :

 1. Denk dat je die er alleen uit kan lepelen! Helaas heb ik deze landleven blijkbaar gemist, morgen hoop ik nog even te kunnen kijken! Je FW is prachtig, wou dat ik al zo ver was! Groetjes en fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het staat heel gezellig, zo'n weckpot met brood en cake. Maarja, 't zit er in en hoe krijg je dát er nou weer uit.....wat Lida zegt, uitlepelen of de pot in heet water en dan het brood eruit laten glijden? Ik heb geen idee.
  Je quilt is super mooi.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig, ik heb laatst op een kerstmarkt op een zorgboerderij een Groningse Poffert in een weckpot gekocht, compleet met aanwijzingen om hem op te warmen. Een poffert is ook een soort cake. We hebben hem nog steeds niet opgegeten omdat het zo leuk staat, zo'n cake in een pot! Je kunt voorlopig nog even doorbakken met die 100 potten op voorraad!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had het ook in de landleven zien staan, enorm leuk! maarre, ik vroeg me ook af hoe je zo,n cake er uit kreeg. Leuke blog heb je, en erg leuk in combinatie met de B&B, wij hebben er een minicamoing bij, maar ik doe er eigenlijk niets mee voor wat betreft quilten.Ik zet je bij mijn bloglijst.Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahahaha, al lezende vroeg ik me ook af " hoe krijg je dat ding uit die pot " Heb je het zelf al geprobeert ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een enorm leuk idee! Maar ook ik vraag me af, hoe eet je zo'n cake? Met een ijslepel eruit halen, dan heb je leuke ronde cakejes?!
  Ik woon ook in het groene hart, dus ben benieuwd wáár jouw mooie boerderij staat?
  Ik zal eens kijken of ik het kan ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Karen,
  Dat was ook het eerste dat bij mij boven kwam: hoe krijg je het uit die fles??? Heb je dat zelf al geprobeerd? Het ziet er in elk geval wel errug leuk uit!. En, eerlijk is eerlijk, al moet je het er met een lepel uit lepelen...is óók lekker, toch?
  En dat je met al dat keukenwerk nog aan quilten toekomt! Knap hoor! Je FWQ is erg mooi geworden!

  Goed weekend nog en groetjes van Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige FWQ ik ben er nog niet zo lang geleden met veel plezier mee begonnen en heb 11 blokjes af. Interessant hoor die cake. Wij hebben ook een reuze verzameling weckpotten in de kelder staan maar helaas kan ik het recept niet op het internet vinden en is de landleven hier niet te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is jouw FWQ mooi geworden en wat moet dat een heerlijk gevoel zijn een affo! Leuk dat recetpt uit Landleven, ik ga hem snel proberen te kopen, en ach, hoe je het uit de pot krijgt..? wat maakt het uit, als het maar lekker is!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk verhaal !!!
  En je AFFO is mooi geworden ...
  Ik heb een klein tuintje en ben iedere (na)zomer blij met mn potjes bramenjam uit eigen tuin(tje), maar de reuze potten van jou ... leuk hoor .... enne cake uit een pot :o)
  Ik zie t helemaal voor me, haha...
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je quilt is een prachtstuk...
  En de kleuren zijn zo mooi!
  Ik denk dat je voor deze wel een superplekje gereserveerd hebt.
  Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen