donderdag 16 februari 2012

groene hart mozzarella

Omdat op 17 maart de maand van het Groene Hart van start gaat, hebben we weer eens iets leuks verzonnen. Samen met een vriendin die boerenkaasmaker is heb ik het plan opgevat mozzarella te gaan maken en een demo te geven. Tevens zijn we open die dag als eetcafé kaasverkooppunt en leskeuken.
Op 17 maart gaat in Rijpwetering het evenement van start met de Joop Zoetemelkclassic, een fietstocht door het Groene Hart. Midden in het dorp staat restaurant  Paerdeburgh, zij hebben een beeld van Joop in de tuin op de fiets met de armen omhaag, een echte winner.
Vanochtend was het zo ver; met de pont naar het eiland waar de vriendin woont, het ijs was te ver heen om nog eoverheen te lopen maar te dik om te breken met de roeiboot, de pont dus! Om kwart voor negen kwam ze ons halen bij de pont en voeren we door het ijs.  Wat een kracht heeft de natuur toch.
De 4 liter rauwe melk stond al klaar, zo van de koe. Deze moest verwarmd worden met een beetje citroensap tot 32 graden. Stremsel erbij en een kwartiertje wachten, dik laten worden en in blokken snijden. Alles in een vergiet met kaasdoek kiepen en uit laten lekken. Vanaf dat moment begon het grote PROBEREN, nooit eerder mozzarella gemaakt dus van internet filmpjes erachter zien te komen hoe het moet. De amerikaanse methode met de magnetron werd niets, een soort hüttenkäse zonder smaak en een consistentie als rubber. Een soort fijgesneden witte autoband dus.

De tweede methode was aanzienlijk beter, een pan heet water maken en daar het uitgelekte mengsel in laten zakken, eruit halen en kneden tot het een soort elastiek wordt. Snel in een bak ijskoud water en het lijkt net een echte bol uit de winkel. De komende weken gaan we nog een beetje oefenen met het verwarmen en kneden; op een film zagen we een italiaan op de markt die heet water bij de uitgelekte wrongel gooide ipv andersom, ging uitstekend dus dat wordt de volgende poging. We hebben nog vier weken....Als het allemaal niets wordt kan ik altijd nog gaan quilten aan het fornuis. Vast ook heel gezellig. Intussen heb ik een wervende tekst op de Groene Hartsite gezet en een artikel naar het plaatselijke huis-aan-huisblad gestuurd. Ook is er nog een klein plaatselijk krantje aangeschreven en natuurlijk het Leids Dagblad. Wie weet hoeveel mensen er hier komen op 18 maart.,

5 opmerkingen :

 1. Leuk om dat uit te proberen. De truc van de Italiaan lijkt me wel goed, minder kans of schiften.
  Succes in de komende vier weken.
  Groetjes, Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke actie en wat jammer dat je te ver weg woont om het te komen proberen! :) Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg en wat leuk dat jullie dit gaan doen, zal proberen die kant op te komen! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat een heerlijk verhaal! Hier heb ik ook al bijna alle onderdelen in huis om zelf een keer kwark te maken... alleen nog zuursel heb ik nodig! Heel veel succes met de mozzarella!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ontzettend leuk idee.
  Jammer dat ik niet in de buurt woon.
  Veel succes met het uitproberen

  Groet Annelie

  BeantwoordenVerwijderen