dinsdag 20 november 2018

(Backup) Bijpraten deel 3

Eind oktober was het tijd voor vakantie; altijd was de wens aanwezig om her noorderlicht te zien, tijd dus om naar het noorden af te reizen! We begonnen in Bergen, Noorwegen. Een prachtige, hele lange, wandeling naar het huis van Edvard Grieg, als je er rondloopt begrijp je waarom hij de muziek geschreven heeft die we allemaal van hem kennen. De vergezichten, de fjord, de luchten en natuurlijk het huis zelf, om stil van te worden.Onderin de tuin stond zijn “writers nest” een schattig minihuisje met een prachtig uitzicht!


Na een lunch de rest van de stad bekeken, met de tandradbaan naar een heuveltop voor een overzicht en aansluitend een wandeling door de oude stad, de Bryggen, een houten stad aan de haven met allemaal sloppen en steegjes, wolwinkels en visrestaurantjes.Om vier uur konden we inschepen op de MS Lofoten, het kleinste en oudste schip van de Hurtigrutenvloot; hut met een stapelbed en een raam aan bakboord en verder heel veel charmante hoeken en gaten aan boord.
We voeren uit bij nacht en zagen Bergens lichten achter ons verdwijnen.Onderweg doet het schip talloze havens aan, sommige voor tien minuten anderen langer. In de Geirangerfjord gingen we voor anker en werden we met de tender aan land gezet in wereldstad Urke.... 110 inwoners en wat hyttes voor zomerverhuur. Prachtig om te wandelen!

De grotere plaatsen hadden een langere stoptijd om in ieder geval de highlights te gaan bekijken, in Trondheim de vriendschapsbrug,


 
En bij het wegvaren nog een fortje in zee, best eenzaam wonen zo!Op het moment dat je de Poolcirkel overgaat komt Neptunus aan boord, iedereen wordt gedoopt en krijgt een certificaat, er wordt een grote show van gemaakt maar het was wel lachen.Ook in Tromsø naar het hoogste punt, heel leuk om je boot beneden te zien liggen vanuit de kabelbaan
 

En dan ineens ben je op de Noordkaap, noordelijker kun je niet komen, fotomomentje dus!Het hoogtepunt was echter het Noorderlicht; midden in de nacht werden we gewekt door de kapitein over de intercom, met een sprong uit de bovenkooi met pyjama en al in je broek, bontlaarzen en winterjas en aan dek!
Wat een schouwspel. Alsof je in een zwarte kamer zit waar iemand verlichte groen fluoriscerende vitrage beweegt, adembenemend mooi!Niet te vangen op de foto bijna... Het licht is heel apart zo noordelijk, schoon licht en heel helder, daarbij zie je bijna dat het koud is. Zalig om aan dek te lopen, wel met handschoenen en een flinke muts!
In Kirkenes van. Oord gegaan en naar het vliegveld gebracht, vanuit de lucht zagen we het landschap terug veranderen via rotsen naar naaldwoud naar loofbomen met kleur. Wat een superreis was het, helemaal opgeladen door een week gedwongen in de eerste versnelling; lekker met je breiwerk van de zee genieten in de panoramalounge!Eenmaal thuis begint direct het gewone leven weer, de zomerhuizen winterklaar maken, water afsluiten, kranen aftappen, leidingen leegblazen en de vorstkacheltjes installeren. Daarvoor krijg je een leeg meer mer prachtig nederlands avondherfstlicht...


12 opmerkingen :

 1. Wat een heerlijk, mooi verhaal. Dat was super genieten dus. 💋

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie vakantie en dan ook nog treffen dat je het noorderlicht ziet. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh die hurtigruten staat nig op ons lijstje! Fantastische trip! Dat schrijvershutje... zo charmant

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Ooit hoop ik het Noorderlicht ook te mogen aanschouwen!🤗

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooooh, het Noorderlicht, bucketlist dingetje voor mij. Wat fantastisch dat je dat hebt mogen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  รอยัลจีคลับ

  BeantwoordenVerwijderen